Архив на категория: Новини

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

към депутатите от 44-то Народно събрание на Р. България

Ние, членовете и симпатизантите  на Славянското  дружество в България сме сериозно обезпокоени  от анти-руската кампания, която управляващите подемат в последно време под чужд натиск. За съжаление не за пръв път в нашата история са правени опити да бъдем противопоставяни на братята освободители. От освобождението ни от турско робство до наши дни винаги са се намирали различни хора, които са полагали усилия да отрекат стореното от братска Русия, за да бъдем  независима и свободна България. Продължете да четете О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 ГРАФИК за провеждане на лекции

за периода октомври и ноември 2017 г.

04.10 „България и Македония след подписване на Договора за добросъседство".
                                           ЛЕКТОР: акад. Георги Марков

11.10 „Кой обяви Русия за враг №1  на България".
                                           ЛЕКТОР: Велислава Дърева Продължете да четете  ГРАФИК за провеждане на лекции

ВОЗЗВАНИЕ МЕЖДУНАРОДНОГО СЛАВЯНСКОГО СОВЕТА

         Сегодня, в канун празднования 170-летия славянского движения, объединенные общей волей для приведения славянской идеи в соответствии с потребностями и вызовами ХХІ века, с целью выполнения своей исторической миссии, мы, представители славянских стран – Беларуси, Болгарии, Польши, России, Сербии, Словакии, Украины и Чехии, собрались в городе София, столице Республики Болгария, 21 и 22 апреля 2017 года на конференцию по теме „Славянская духовность и национальная идентичность“.
Продължете да четете ВОЗЗВАНИЕ МЕЖДУНАРОДНОГО СЛАВЯНСКОГО СОВЕТА

ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО На СТОИЛ ФЕРДОВ

Председател на Славянското дружество в България при откриването на Международната научна конференция на 22 април 2017 г- гр. София

Уважаеми гости, дами и господа.
Драги колеги и приятели

С голямо удоволствие изпzълнявам поръчението на Управителния съвет да Ви приветствувам с добре дошли и да Ви благодаря за това, че приехте нашата покана за участие в настоящата Научна – Международна конференция. Особено важно и показателно е, че тук сред нас са видни представители на трите основни славянски групи и общности от Европа.

Продължете да четете ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО На СТОИЛ ФЕРДОВ

ПРОГРАМА за провеждане на конференция 22.04.2017г.

ОТКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

І-во заседание 9.30 – 12 ч.

Ръководство : Стоил Фердов член на МСА, член на Президиума на МСС и Председател на СДБ и София Янчева – Главен секретар на Община Благоевград и Председател на СД Благоевград.

Встъпително слово от Стоил Фердов Председател на СДБ

Продължете да четете ПРОГРАМА за провеждане на конференция 22.04.2017г.

ДРАГОМИР ШОПОВ СТАНА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ – 2015”

 

 

 

 

 

Текст на снимка: Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчва високото отличие на поета Драгомир Шопов.

Тазгодишният носител на националната наградата за патриотична поезия „Георги Джагаров” стана известният поет, публицист и общественик Драгомир Шопов, член на Управителния съвет на Славянското дружество в България. Тържеството по връчването на високия приз се състоя на 14 юли 2015 г. в голямата зала на Славянското дружество в България  на столичната улица „Славянска” №6. На тази дата се отбеляза 90-годишнината от рождението на изтъкнатия поет, драматург и общественик Георги Джагаров. Литературното събитие бе организирано от Съюза на българските писатели и мина под патронажа на Министерството на културата. В залата присъстваха съпругата на поета Цвета Джагарова, брат му Стефан Джагаров, близки родственици, писатели, общественици, граждани. 

Продължете да четете ДРАГОМИР ШОПОВ СТАНА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ – 2015”

В БОЛГАРИИ НАПОМНИЛИ О ПРАВОСЛАВНОМ ВЫБОРЕ ЦАРЯ БОРИСА

D_Volodihin

Володихин, Дмитрий М.,

доктор исторических наук, советник директора Российского института стратегических исследований, профессор исторического факультета МГУ имени М.В. Ломоносова

Болгария всегда виделась из России как братская страна. Болгария, крестившись чуть раньше, долгое время играла роль учительницы Руси – в культуре, вере, даже элементарной грамотности.

До недавнего времени это родство по крещению, по вере, языку и культуре, с обеих сторон воспринималось как нечто незыблемое и несомненное. Но сейчас Болгария как будто расколота на две части: одна из них придерживается прежней позиции, другая воспринимает ее со скепсисом.

Продължете да четете В БОЛГАРИИ НАПОМНИЛИ О ПРАВОСЛАВНОМ ВЫБОРЕ ЦАРЯ БОРИСА

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО – ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ”

 Konf_1150

Да се вслушаме в разума и с всички позволени от закона и морала средства да се противопоставим на рушителите на християнските ценности в името на световното господство, в името на религиозната омраза, в името на алчността.” Това бе един от призивите, които отправиха участниците в Международната научна конференция „1150 години от Покръстването – цивилизационният избор на България”, която се проведе на 29 април 2015 г. в столичния хотел „Анел”.

Форумът бе организиран от Славянското дружество в България и Национално движението „Русофили” с благословението на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Продължете да четете БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО – ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ”

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „СЛАВЯНСТВОТО ПРЕЗ XXI ВЕК” СЕ СЪСТОЯ В СОФИЯ

Konf_XXI_vek

Гости и представители на славянски организации от 9 страни (България, Беларус, Полша, Русия, Чехия, Словакия, Украйна, Сърбия и Македония) взеха участие в Международната научна конференция „Славянството през XXI век”, организирана от Славянското дружество в България и посветена на 115-годишнината от създаването му. Форумът се проведе в салона на дружеството в София на 10 и 11 октомври 2014 г.

Продължете да четете МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „СЛАВЯНСТВОТО ПРЕЗ XXI ВЕК” СЕ СЪСТОЯ В СОФИЯ