МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „СЛАВЯНСТВОТО ПРЕЗ XXI ВЕК” СЕ СЪСТОЯ В СОФИЯ

Konf_XXI_vek

Гости и представители на славянски организации от 9 страни (България, Беларус, Полша, Русия, Чехия, Словакия, Украйна, Сърбия и Македония) взеха участие в Международната научна конференция „Славянството през XXI век”, организирана от Славянското дружество в България и посветена на 115-годишнината от създаването му. Форумът се проведе в салона на дружеството в София на 10 и 11 октомври 2014 г.

Конференцията бе открита от зам.-председателя Стоил Фердов. Той приветства присъстващите и изтъкна, че представителите от различни славянски страни са се събрали в екзистенциален за Украйна момент, когато е изключително важно да се направи цивилизационен избор.

Първият оратор бе председателят на Международния славянски съвет Николай Лавриненко. Той подчерта, че НАТО се намесва недопустимо в политиката на Украйна и създава напрежение между украинците и руснаците. „Чужди сили подстрекаваха част от студентите да протестират, тъй като искат да учат на Запад”, изтъкна лидерът на славяните по света. Той не отмина и кръвопролитията, които станаха в резултат на разпалената омраза между руснаците и украинците.

Николай Малинов – председател на Национално движение „Русофили” и издател на вестник „Дума” изрази мнение, че противниците на славянството могат да бъдат победени със силни  идеи и общи усилия. Той изтъкна, че славяните са уникална симбиоза, тъй като носят в себе си духовността на Изтока и прагматизма на Запада. „Европа ще бъде по-силна с Русия и ако се развият силни връзки, следващото 40-летие ще принадлежи не на САЩ и Китай, а на Европа, Русия и Евразия”, каза още Малинов. Той обърна внимание на съвместните инициативи на Национално движение „Русофили” и Славянското дружество в България. Благодарение на тези благородни усилия са открити 475 кабинети за изучаване на руски език в детски градини, възстановени са стотици исторически паметници, проведени са различни конкурси (за есе, за рисунки, за четете на класика, неделно училище за изучаване на Светото писание и др. ).

„Нужно е да се напише нова Славянобългарска история, но за да стане това трябват силни идеи подир които са тръгнат младежите”, смята Малинов. Той изтъкна голямата роля, която трябва да изиграе Православната църква в този процес.

Изказване от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит направи отец Ангел. Той подчерта, че духовниците във всички славянски страни служат на езика даден от Кирил и Методий и пожела успешна работа и мъдри решения на участниците в конференцията.

*Повече подробности за конференцията можете да прочетете в раздел „Дeйности”, секция „Международна дейност”.