Архив на категория: Годишнини

90-ГОДИШНИЯТ ЮБИЛЕЙ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПРЕМИЕРА НА СТИХОСБИРКАТА „ПТИЦИ ПЕЯТ”

1

На 14 юли 2015 г. бе отбелязана 90-годишнината от рождението на големия български поет, драматург и общественик Георги Джагаров. Поетичното и драматургичното му творчество, неговата огнена публицистика с право му отредиха предно място в българската литература. Очертаха го като личност, за която литературната и обществената работа бяха преди всичко отговорност.

Тържественото честване на юбилея се състоя в салона на Славянското дружество в България на столичната улица „Славянска” №6. Присъстващите в салона станаха свидетели на премиерата на стихосбирката „Птици пеят” с избрани творби на поета. 

Продължете да четете 90-ГОДИШНИЯТ ЮБИЛЕЙ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПРЕМИЕРА НА СТИХОСБИРКАТА „ПТИЦИ ПЕЯТ”

ТВОРЧЕСТВО, КОЕТО ВНУШАВА ДЪЛБОКО НРАВСТВЕНО ЧУВСТВО

150 години от рождението на писателя и общественика Тодор Г. Влайков

1

Академик Михаил Арнаудов казва за писателя Тодор Г. Влайков: „Без да стана сух моралист, Тодор Влайков успява да ни внуши едно дълбоко нравствено чувство при картините си от българския живот.” А самият Тодор Влайков в своята политическа публицистика, която не е загубила своето значение и днес, има следните редове: „Народът трябва да се просвещава; един непросветен народ е враг на себе си: непросветеният народ, колкото и каквито права да има, се самолишава от тях”.

Продължете да четете ТВОРЧЕСТВО, КОЕТО ВНУШАВА ДЪЛБОКО НРАВСТВЕНО ЧУВСТВО

600 ГОДИНИ ОТ ИЗБИРАНЕТО НА ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК ЗА КИЕВСКИ МИТРОПОЛИТ

1

През 2015 г. отбелязваме 6 столетия от избирането на видния българин Григорий Цамблак за киевски митрополит. 

Православен иерей, проповедник и писател, един от най-образованите и влиятелни духовници на славянското Средновековие, познавач на църковното пеене и автор на стихири с дълбока богословска мисъл, Цамблак  е един от най-видните представители на ранната българска емиграционна вълна.

Продължете да четете 600 ГОДИНИ ОТ ИЗБИРАНЕТО НА ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК ЗА КИЕВСКИ МИТРОПОЛИТ

220 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИДНИЯ СЛАВЯНСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ПАВЕЛ ШАФАРИК

1

През май тази година отбелязахме 220 години от рождението на Павел Йозеф Шафарик – виден деятел на чешкото и словашкото национално възраждане. Той е истинска енциклопедична личност – историк, славяновед, филолог, литератор, журналист, фолклорист, етнограф, библиотекар, библиограф и поет.

Продължете да четете 220 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИДНИЯ СЛАВЯНСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ПАВЕЛ ШАФАРИК