ДРАГОМИР ШОПОВ СТАНА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ – 2015”

 

 

 

 

 

Текст на снимка: Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчва високото отличие на поета Драгомир Шопов.

Тазгодишният носител на националната наградата за патриотична поезия „Георги Джагаров” стана известният поет, публицист и общественик Драгомир Шопов, член на Управителния съвет на Славянското дружество в България. Тържеството по връчването на високия приз се състоя на 14 юли 2015 г. в голямата зала на Славянското дружество в България  на столичната улица „Славянска” №6. На тази дата се отбеляза 90-годишнината от рождението на изтъкнатия поет, драматург и общественик Георги Джагаров. Литературното събитие бе организирано от Съюза на българските писатели и мина под патронажа на Министерството на културата. В залата присъстваха съпругата на поета Цвета Джагарова, брат му Стефан Джагаров, близки родственици, писатели, общественици, граждани. 

Старт на тържеството даде председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който по-късно връчи високото отличие.Той благодари на министър Вежди Рашидов за финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура” при издаването на сборника с избрани творби на Георги Джагаров „Птици пеят” (издателство „Български писател”).

 Доц. д-р Венцислав Велев от Министерството на културата прочете поздравителен адрес от името на министър Рашидов, в който се изтъкваше, че „Георги Джагаров ще остане христоматиен пример за любов към Родината”. Прочетено беше и приветствие от името на Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии при 43-ото Народно събрание.

Наградата Георги Джагаров се връчва от 2004 г. насам. Нейни носители са поетите Михаил Белчев, Ваня Петкова, Ивайло Балабанов, Минчо Минчев, Никола Инджов, Филип Хорозов,  Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Матей Шопкин, Христо Ганов. Част от призьорите прочетоха пред публиката стихове от Джагаров.

Драгомир Шопов също  представи две стихотворения. В  словото си той изтъкна огромното значение на Джагаров за съвременна ни литература: “Той е бунтар, който вярваше в мисията на своя народ и за когото дълг, чест и вяра не бяха празни думи ”. Шопов изтъкна още, че през 1982 г. Джагаров става носител на Международната награда за поезия “Солензара” на Френската академия за стихосбирката си “Птици срещу вятъра”. Той добави, че името на Георги Джагаров  би останало в пантеона на българската литература дори само заради стихотворението му „България”.