БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО – ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ”

 Konf_1150

Да се вслушаме в разума и с всички позволени от закона и морала средства да се противопоставим на рушителите на християнските ценности в името на световното господство, в името на религиозната омраза, в името на алчността.” Това бе един от призивите, които отправиха участниците в Международната научна конференция „1150 години от Покръстването – цивилизационният избор на България”, която се проведе на 29 април 2015 г. в столичния хотел „Анел”.

Форумът бе организиран от Славянското дружество в България и Национално движението „Русофили” с благословението на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

В навечерието на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма изявени учени, общественици и граждани призоваха да не забравяме онези, които жертваха живота си в името на един по-добър свят. „Да дадем шанс на справедливостта, на съпричастността и човечността”, поискаха участниците и гостите в конференцията. Според тях всички здравомислещи в България трябва да подкрепят младите хора в тяхната решимост да постигат да творят и да се развиват, стъпили здраво на християнските ценности.     

„С тази конференция искаме да потърсим отговора защо и как е избрано православието за наш цивилизационен избор, какво ни обединява и какви са съвременните варианти на цивилизационен избор”, изтъкна при откриването на форума председателят на НД „Русофили” Николай Малинов. Той изтъкна, че е необходимо да има широка обществена дискусия по въпроси, които са свързани с бъдещето на страната ни. Според него изборът на православната вяра е дал шанс за възкръсването на България след петвековното османско робство. „От дистанцията на времето трябва да направим равносметка за това откъде сме тръгнали, къде се намираме сега и къде искаме да бъдем след 1150 години”, каза още Малинов.  

Преди да прочете приветственото слово от името на негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Софийски митрополит,  Неврокопския митрополит Серафим каза молитвата „Отче наш”, всички присъстващи станаха на крака. „В историята на всеки народ има решаващи повратни моменти, които определят неговата съдба за столетия напред, а може да се каже дори и за вечността. Моменти чертаещи, както пътя му във времето, така и неговото участие, неговия възход и принос към достиженията на общочовешката цивилизация. За българския народ такъв момент е неговото покръстване, отпечатало завинаги принадлежността му към Богочовека Иисус Христос и християнската общност в лицето на църквата”, се казваше в обръщението на българския патриарх. Той припомняше, че много наши предци са приемали христовата вяра по свой избор, но едва цар Борис I – Михаил Покръстител успява да обедини българския народ и да го приобщи към християнската църква и християнските ценности.       

В конференцията участваха 17 докладчика. Работата сесия бе открита от председателя на Форум „България – Русия” д-р Светлана Шаренкова, пред­седател на Форум „България-Русия” и издател на вес­т­ник „Земя” и вес­т­ник „Русия днес – Рос­сия сегодня”.

*Повече подробности за конференцията можете да прочетете в раздел „Дейности”, секция „Международна дейност”.